Total Pageviews

Wednesday, July 13, 2016

Realiti vs Alam Maya

BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM...

Aku tidak menafikan sumbangan besar media sosial dalam kalangan masyarakat , akan tetapi setiap perkara yang melampau dan berlebihan pasti membawa kesan yang buruk.

Keadaan masyarakt kita sekarang yang sebahagian besar telah dikawal dan ditunggang oleh kemudahan internet amnya,  media sosial khususnya.

Penyakit ketagihan dan penipuan semakin menjadi jadi dalam kalangan masyarakat kit pada hari ini.

                                  *****

Isu ketagihan tidak ingin saya ceritakan dengan panjang lebar.  Perasaan marah ,jelik dan terkilan terhadap segolongan yang tidak boleh mengalihkan pandangan daripada skrin telefon bimbit mereka.

Aku tak tahu jika mereka mampu hidup atau tidak jika ketandusan internet.

Kemahuan yang menjadi keperluan peribadi seperti nikotin dalam rokok.

                              *****

Isu kedua pula mengenai penipuan. Tidak dinafikan bahawa tulisan yang disusuli tindakan dan roh keikhlasan.  Namun terdapat sebilangan besar penulisan yang hanya ingin menjual diri dan menonjolkan peribadi daripada penulisan.

Peribadi sepatutnya dipersembahkan dalam kehidupan realiti bukan semata bermain kata di alam maya.

Akhir sekali aku menegaskan bukan salah terletak pada kemudahan yang telah tersedia akan tetapi cara kita dalam menggunakannya.

#😉😀😃😭😁😘

Saturday, July 2, 2016

Nikmat yang ditunda. #EdisiRaya

BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM..

Apabila kita sebut pasal raya pasti akan terlintas dalam kepala mengenai Hari Raya Aidilfitri berbanding Hari Raya Aidiladha. Kebanyakan masyarakat kita sebegitu. Ini kerana suasananya yang berbeza.

Aidilfitri menjadi satu perayaan yang mana lazimnya, keluarga besar akan berkumpul dan menyambutnya bersama. Yang jauh , yang dekat akan berkumpul dan merayakan Aidilfitri dengan pelbagai ragam.

Kaum ibu mungkin sibuk memasak juadah pagi raya, kaum bapa mengemas dan menyediakan rumah untuk diziarahi oleh sanak saudara jauh dan jiran terdekat dan tidak dilupakan juga kaum anak yang sibuk bermain sesama sendiri, berkongsi cerita, mencipta kenangan dan menghidupkan suasana riuh malam raya.

Malam raya bagi masyarakat Malaysia merupakan malam yang menjanjikan malam yang riuh dan hidup. Keluarga besar yang berkumpul akan melupakan hal pekerjaan dan perkara peribadi bagi menghidupkan suasana tersebut. Ironinya kini teknologi cuba merampas kebahagiaan ini. Alam maya kini lebih digemari berbanding alam nyata. Bukan ini isu utama saya cuba untuk tekankan dalam penulisan kali ini. Aku amat benci keadaan yang ini.

Memasak dan merewang bersama menjadi acara wajib ahli keluarga. Menyiapkan ketupat, membakar lemang dan memasak lauk pauk yang pelbagai. Masyarakat melayu memang juara dalam bab masakan yang pelbagai. Perkara ini yang menjadi nikmat yang dirindukan oleh para perantauan. Lebih lebih lagi yang bersendirian.


Iklan iklan raya yang disaji dan drama drama berkisar tentang Aidilfitri  juga menjadi salah satu antara perkara wajib yang akan menjadi tontonan masyarakat awam. Syahdu, sedih, berseorangan, gembira, riang ria dan ikatan kekeluargaan antara emosi dan sentimen yang akan dimanipulasikan dan dimainkan oleh para pengarah. Berjaya atau berkesan itu cerita kedua.

Perkara ini amat memainkan peranan dalam menghidupkan suasana raya itu sendiri.

Sambutan raya itu sendiri luas dan terbuka kepada individu untuk menafsirkannya dan menzahirkan dalam bentuk perbuatan. Ada yang sanggup berkorban demi bersama yang tersayang, ada yang menyambut ala kadar bersama keluarga kecil, ada yang mencari peluang baru untuk memadam dendam dan perbalahan lama dan ada yang terpaksa berkorban berjauhan demi impian dan tanggungjawab.

Ini semua membuatkan Aidilfitri itu sendiri memiliki seribu satu makna terhadap cara perlaksanaan dan sambutan yang berbeza.

Ini membuatkan Aidilfitri itu sendiri menjadi unik berbanding perayaan yang lain.

Sebelum mengundurkan diri,
Disamping kita bergembira menyambut Aidilfitri, jangan dilupakan juga Ramadhan yang telah berlalu agar kita sentiasa menjadi hamba yang bersyukur.

Allah memberikan nikmat Aidilfitri untuk dinikmati. Sambutlah dan nikmatilah dengan penuh rasa syukur kepada nikmat ini tidak kira apa jua keadaan kita.#020716
#secondincommand
#ramadhanmemory

mood raya tahun ni macam dalam gambar..hehehehe